Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

ΔΙΑΚΟΠΕΣ



ΔΙΑΚΟΠΕΣ - Τι να διαβάσουμε
Γράφει ο Στέλιος Μπασμπαγιάννης



Συνήθως προτείνω τα βιβλία αφού τα διαβάσω. Όμως εν όψει διακοπών θα κάνω μια σειρά προτάσεων περίπου 15, με σκοπό, στους επόμενους μήνες που θα ακολουθήσουν και οι βιβλιοπαρουσιάσεις να έχετε σχηματίσει ιδία άποψη. Η γκάμα των προτεινόμενων βιβλίων, δεν θα σας ξενίσει, αφού για το καλοκαίρι, δεν θα προτείνω κάτι πολύ βαρύ, το θεωρώ πολύ επιτηδευμένο αλλά ούτε κάτι πολύ ελαφρύ, γιατί για αυτή την δουλειά έχουμε την καθημερινή μετακίνηση με το μετρό και το λεωφορείο. Επίσης μην περιμένετε βιβλία αυτοβοήθειας και ελαφράς ψυχολογίας, φιλοσοφίας, γιατί απλά δεν είμαι φίλος του είδους. Τέλος στην εποχή της μόδας των Σκανδιναβικών αστυνομικών, θα προτείνουμε κάποια αλλά και κάποια βιβλία, που γενικά πιστεύω αξίζουν τον χρόνο και τον κόπο σας (αν το διάβασμα μετράει για κόπος).

Τζόναθαν Κοου- Εxpo 58 (Πόλις)
Μία άσκηση ύφους για τον καταξιωμένο Βρετανό συγγραφέα. Στην κορύφωση του ψυχρού πολέμου, μια ιστορία κατασκοπίας, ενδοσκόπησης και όλα με τη γνωστή σκωπτική ματιά και γραφή του μεγάλου αυτού μοντέρνου Βρετανού συγγραφέα.

Σώτη Τριανταφύλλου- Σπάνιες Γαίες (Πατάκης)
Η μεγαλύτερη πεζογράφος της γενιάς της μεταπολίτευσης, σκιαγραφεί χαρακτήρες για εποχές, που χάνονται στο βάθος της ιστορίας, μαζί με ονόματα όπως Σοβιετική Ένωση και πατερούλης. Απολαυστική , όσο και προβλέψιμη, χτίζει χαρακτήρες και κρατά τον αναγνώστη στην ευχάριστη προσμονή του τέλους όπως κάθε καλό μυθιστόρημα.

Σέρχιο Αλβάρες- 35 Νεκροί (Μεταίχμιο)
Κολομβία, Νότιος Αμερική, κινήματα, ναρκωτικά, μοιραίες γυναίκες και ο αέρας της Λατινικής Αμερικής ακόμα μια φορά, κουβαλά πνεύματα από άλλους κόσμους, σε μια μαγευτική ιστορία που εκτυλίσσεται από το 1965 ως τις μέρες μας. Για τους φίλους της Λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας.

Ιζαμπέλα Παλάσκα- Άγγελος η δαίμονας (Λιβάνης)
Βιογραφία που διαβάζεται σαν μυθιστόρημα, για μια από τις πιο αποσιωπημένες και λιγότερο γνωστές μορφές της Ελληνικής ιστορίας. Η κόρη του πρωταγωνιστή, περιγράφει έναν άνθρωπο που συνομίλησε με τον Χίτλερ και τον Μανιαδάκη, ενώ έσωζε Εβραίους στη διάρκεια της Κατοχής.Όταν η πραγματικότητα, ξεπερνά την φαντασία.


Σάββατο 26 Ιουλίου 2014
http://www.rockyourlife.gr/index.php/blogs/stelios-basbagiannis/item/5094-diakopes.html

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ



ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ

Πριν 40 χρόνια είχε ξεκινήσει η εφαρμογή άλλου σχεδίου για την υλοποίηση του διαδρόμου από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη. Όχι μόνο για την ασφάλεια του Ισραήλ αλλά, κυρίως, για τον έλεγχο των πετρελαίων και του φυσικού αερίου σε όλη την ευρύτερη περιοχή.
Χάρτες πετρελαίων υπήρχαν από τα τέλη του 19ου αιώνα και με βάση τους χάρτες αυτούς πορεύονταν οι Μεγάλες Δυνάμεις.
Μέρος αυτής της πορείας ήταν και η χερσαία προσπάθεια που έγινε ΚΑΙ με την Μικρασιατική Εκστρατεία. Απέτυχε γιατί οι Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχαν κάνει ΔΙΑΝΟΜΗ μεταξύ τους και η μία υπέσκαπτε την άλλη.
Όπως αποκαλύπτεται στο αρχείο του ανθρώπου των Γερμανών στην Ελλάδα Γιάννη Βουλπιώτη, χάρτες με τον ορυκτό πλούτο της περιοχής κρύβονταν στο Άγιο Ορος και μέσω του επικεφαλής της βρετανικής κατασκοπείας στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Μπάλφουρ, αφού αγοράστηκαν από τους… Ρώσους Μοναχούς Σωφρόνιο και Κύριλλο μεταφέρθηκαν(μαζί με τους Μοναχούς) στη Βρετανία το 1947.
Το αρχείο αυτό “επικαιροποιήθηκε» μόλις το 2014, από την κόρη του Ιζαμπέλλα Παλάσκα με την έκδοση του βιβλίου της από τον Οίκο Λιβάνη.
Σαν σήμερα λοιπόν το 1974, οι Αμερικανοί έκριναν ότι είχε έρθει το πλήρωμα του χρόνου να θέσουν υπό έλεγχο τον διάδρομο μέσω Κύπρου και να επιτύχουν εκεί που απέτυχε η βρετανική αυτοκρατορία.
Ο χώρος δεν είχε διανεμηθεί με τη συμφωνία της Γιάλτας και ο Μακάριος ήλπιζε ότι θα μπορούσε να είναι ηγέτης ενός ανεξάρτητου Κράτους με ελληνική μεν ψυχή, όχι όμως και απόλυτη ταύτιση με την Ελλάδα.
Αυτό δηλαδή που είναι σήμερα το μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που λέγεται Κύπρος…
Οι Αμερικανοί έδωσαν το Βόρειο Τμήμα της Κύπρου στους Τούρκους για να έχουν μέσω αυτών τον έλεγχο αν αποτύγχαναν να έχουν τον έλεγχο και στο Νότιο Τμήμα, προβλέποντας ίσως και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σαν σήμερα ξεκίνησε η υλοποίηση του σχεδίου.
Αυτό είναι το Κυπριακό.
Στην Ελλάδα ο φάκελος της Κύπρου παρά τις μεγαλοστομίες πολιτικών ποτέ δεν άνοιξε. Γιατί συμφέρει στους Μεγάλους Συμμάχους μας να είναι μπερδεμένοι στα σαλόνια και ήρωες και πράκτορες και να κυβερνούν ήσυχοι τους τόπους γύρω από τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.
Το Κυπριακό το ξέχασαν όλοι στην Ελλάδα γιατί αυτό επιβάλλουν οι φίλοι,και το αγέρι από το Μόσκοβο δεν φύσηξε ποτέ.



Ιστολόγιο http://wwwaimos.blogspot.gr/2014/07/blog-post_25.html
(Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014)