Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ ΤΟ 1938...



75 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ...

Το 1938, όταν ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Βουλπιώτη, ως εκπρόσωπο της γερμανικής εταιρίας Τελεφούνκεν, η Ελληνική Ραδιοφωνία, υπήρχαν μεγαλεπήβολα σχέδια. Ακόμα και για τη δημιουργία τηλεοπτικού σταθμού υπήρχε πρόβλεψη, ενώ οι τεχνικές εγκαταστάσεις ήταν οι πιο σύγχρονες που υπήρχαν τότε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κόρη του, η συγγραφέας Ιζαμπέλλα Παλάσκα, στο βιβλίο της "Άγγελος ή Δαίμονας - Ο αμφιλεγόμενος πατέρας μου" που κυκλοφόρησε πριν από λίγους μήνες από τις Εκδόσεις Λιβάνη, κάνει εκτενείς και συγκλονιστικές αναφορές για την καθοριστική συμβολή του στην ίδρυση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, που αδιάκοπα λειτούργησε επί 75 ακριβώς χρόνια, δηλαδή μέχρι τις 11 Ιουνίου 2013. Μεσολάβησαν πόλεμοι, κατοχές, εμφύλιοι και δικτατορίες, αλλά ποτέ δεν διανοήθηκε κανείς να κατεβάσει τους διακόπτες...
Ο Ιωάννης Βουλπιώτης, όπως περιγράφεται στο βιβλίο της κόρης του, έφερε τότε από τη Γερμανία τα τελειότερα μηχανήματα και δημιουργήθηκε το κρατικό ραδιόφωνο, παρά το γεγονός ότι η δικτατορία της 4ης Αυγούστου αρνήθηκε να καταβάλει τη συμφωνημένη αξία του. Ο ίδιος ανέλαβε τη γενική διεύθυνση του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών σε όλη τη διάρκεια της γερμανοϊταλικής κατοχής και παρέδωσε ανέγγιχτες τις εγκαταστάσεις του στην κυβέρνηση Παπανδρέου όταν απελευθερώθηκε η χώρα.

Μία από τις σελίδες της σύμβασης του 1938 μεταξύ του Ιωάννη Βουλπιώτη, ως επίσημου εκπροσώπου της Τελεφούνκεν, και του Κ. Νικολόπουλου, αρμόδιου υπουργού της κυβέρνησης Μεταξά (μεταπολεμικά έγινε δήμαρχος Αθηναίων). Γίνεται σαφής μνεία για την τηλεόραση! Ήδη από το 1938... Καθώς και για το περιοδικό "Ραδιοτηλεόραση" που εκδιδόταν από τότε μέχρι τον Ιούνιο του 2013...
 Τα πρώτα στελέχη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας έξω από τους ραδιοθαλάμους του Ζαππείου. Στο κέντρο καθιστοί ο Γεώργιος Κυριάκης και ο Αντίοχος Ευαγγελάτος.